Rätt möbler till det lilla hemmet

Har du ett mindre rum eller lägenhet kan det vara svårt att möblera på ett bra sätt. Det blir lätt trångt eller att det känns som ett dockskåp. Genom rätt möbler kan du skapa ett hem som ändå känns luftigt och som fungerar praktiskt.

1. Rätta färgerna

De färger du har på väggar och möbler påverkar hur du upplever ett rum. Små utrymmen bör ha mycket vitt. Då får du mer rymd. Naturligtvis behöver inte allt vara vitt, men ett rum i ljusa färger kommer att upplevas som större. Om du har vita tapeter kan du satsa på ljusgrå eller beige soffa. Då får du kontraster, men förvillar ändå ögat att rummet är större än vad det är. Tänk också på att golvet påverkar hur hemmet upplevs. Ett vackert ljust golv kommer att lyfta hela bostaden. Du hittar ditt nya golv hos Buildor.

2. Rätta möblerna

Det kan vara svårt att få plats med alla möbler som man önskar i ett litet rum. Det kan lätt bli plottrigt. Ett vanligt misstag som många gör är att de möblerar med för små möbler. En mindre boyta är mer svårstädad och ju fler möbler du har, desto svårare kommer det att vara att hålla ordning. Oordning gör att rummet ser mindre ut, men också mängden möbler. Istället för att du har fyra stolar eller två fåtöljer, bör du satsa på en kökssoffa i köket och en soffa i vardagsrummet. Stora möbler skapar inramning åt rummet. Dock bör du satsa på soffor med flera funktioner som exempelvis en bäddsoffa i vardagsrummet och en kökssoffa med förvaringsmöjlighet i köket.

3. Förvaring

Det stora problemet är ofta förvaring. När du köper säng, kökssoffor och skåp ska du alltid se till att du kan förvara saker under eller i dem på ett bra sätt. Använd också höga garderober som slukar mycket. Det finns många knep för att det lilla rummet ska kännas sort.