Lantlig romantik

Just idag så kan man möblera sitt hem på många olika sätt. Det finns en rå stil som kan härledas till Grotesk funkis som är en stil där grå rå betong ingår.

Det finns alla slags gamla stilar som förekommit genom historien i Europa. Det finns också asiatiska, afrikanska och latinamerikanska influenser som genomsyrar designen och många hem idag.

Man kan också säga att den moderna soffan som är vanlig idag är influerad från orientens divaner. En divan var ursprungligen en säng med lösa kuddar på. Den moderna soffan är tänkt att ligga utsträckt på snarare än att sitta rakt upp och ner med raka ryggar. Nej, bekvämt ska det vara idan.

En annan stark trend är den lantliga romantiken. Den är inte renodlat lantlig i bemärkelsen allmoge utan den är blandad från olika tider och platser. Skärgårdsromantik och landsortsromantik blandas i olika mängd helt efter tycke och smak.

Det är vanligt med blommor, stora vackra rosor på textiler, skålar och fat. Dessa blommor och girlanger är inte antika i sin stil utan mera engelskt lantliga. Man ser ofta ljust målad träpanel som i ett äkta skärgårdshus eller äldre hus på landet. Ljuva pastellfärger, Chalk Paint färger som ger en levande gammaldags ton och trä och naturmaterial. Allt detta tillsammans är en skarp kontrast till den andra trenden som är futuristisk och liknar sience fiction.

Den romantiska lantliga stilen inger trygghet, renhet och kontinuitet. I en tid då människor upplever brådska i vardagslivet kan det vara skönt att stanna upp i ett soldränkt rum som andas svunna tider. Man vill att det skall vara bekvämt och därför finns det mycket soffkuddar, plädar och andra textielier som ger mjukhet och värme till möblerna och rummen. Tidigare generationers obekväma sittmöbler är utbytta eller ändrade till moderna varianter med stor sittkomfort.