Måleri

Nu när den moderna människan inte längre känner sig bunden av gamla tiders måsten och bör så har måleri av väggar och möbler åter blivit vanligt. Det var vanligt förr på landsbygden också men då av ekonomiska skäl. Idag målar man möbler för att det är roligt att skapa själv och för att man tycker om att förvandla gamla möbler till något nytt. Rent allmänt säger de som förstår sig på antikviteter att man inte skall ge sig på att måla om gamla antika möbler. Men många människor struntar i det rådet. De tycker att de hellre vill ha en möbel att trivas med än att spara den gamla ytan för eventuella pengars skull. Man har ändå inte tänkt sälja möbeln som antikvitet utan ha den för trivselns skull. Om man ändå mot förmodan skulle vilja sälja så räknar man med att det finns gott om likasinnade som uppskattar den antika formen och den moderna färgen.

Det som är populärast just nu är att använda sig av Chalk Paint. Färgen ger ofta en gammaldags känsla. Tillsammans med olika schabloner som man målar på möbeln så kan få den att se gammal ut även fast den inte skulle vara det. Likadant är det med väggfärgerna som just nu är omåttligt populära. De här färgerna ger en färgad yta som inte är blank utan matt och ser levande ut i olika svaga färgskiftningar. Med en blomranka ovanpå på valda ställen kan den som önskar ge sitt hem eller sin möbel en gammaldags ””touch””.

Renovera gamla möbler och måla eller tapetsera om dem är en rolig sysselsättning för den händige. Om man vill kan man avluta gamla möbler som sett sina bästa dagar och där färgen ändå håller på att flagna bort. Det är lätt att luta av möbler. Men man måste vara försiktig och ha bra ventilation när man gör det. Avlutningen sker med kaustiksoda som är starkt frätande. Men resultatet blir ofta vackert. Efter avlutningen kan man antingen behålla möbeln som den är med blottlagt trä eller måla om den eller bara olja in den.

Många bryr sig inte om att återställa gamla möbler till ursprungligt skick utan tycker om att måla om dem i moderna färger. Då är det själva skapandet som är det viktiga för den personen.