50-talets stringmöbler

Stringhyllans skapare kunde aldrig föreställa sig hur långlivad den skulle bli. Det började med att designern Nils Strinning skapade en hylla där disken skulle lufttorka. Tidigare hade man handtorkat disken eller ställt den på diskbänken på en handduk där den fick rinna av. Men med Nils Strinnings uppfinning blev det nu andra bullar av. Han skapade en hylla som bestod av metalltrådar som kläddes med plast. Så var diskstället uppfunnet.

Några år senare utlystes en tävling om fiffigaste bokhyllan och den tävlingen vann makarna Strinning. De använde diskstället som prototyp och gjorde flera hyllplan ovanpå varandra och så var stringhyllan uppfunnen. Den kom att göras i många utföranden, former och fasoner och lever än idag på olika sätt.

Konceptet stringhylla ledde till en hel möbelserie i samma enkla stil. Än idag finns det bokhyllor, kökshyllor och hela kontorskoncept i string. Man kan säga att 50- och 60-tals möblerna var gjorda för att vara funktionella, fiffiga och tidlösa. De är fortfarande högaktuella och många samlar på äkta stringmöbler.

En annan fiffig möbeldesign från samma tid är soffbordet i teak som med några enkla handgrepp och en iläggsskiva blir ett matbord för 4-6 personer.