Välj rätt storlek på möblerna

Kan du säga att du med säkerhet har koll på vilken storlek på möblerna du ska välja för att få ett så balanserat hem som möjligt? Att välja möbler kan faktiskt vara svårare än man kan tro, men det finns en lösning på problemet. Inom inredningen finns det nämligen något som kallas för tredjedelsregeln. Den metoden är det många inredningsexperter som använder sig av för att ge hemmet rätt proportioner och harmoni.

Här nedan kommer du att få läsa om hur du kan använda dig av tredjedelsregeln för att inreda två av rummen som troligtvis finns i ditt hem. Vi går igenom rum för rum och använder de viktigaste möblerna som exempel. Tredjedelsregeln kan du även använda dig av när du ska sätta upp dekorationer eller t.ex. skapa dig en tavelvägg. Se till att välja ut några snygga ramar online och rama in dina bästa minnen!

Sovrum

Du har säkerligen redan förstått att det är sängen som kommer att vara sovrummets fokuseringspunkt. Med det sagt är det alltså sängen som du ska använda dig av om du vill få ett så harmoniskt och trivsamt rum som möjligt. En enkelsäng placerar du med fördel mot en vägg och på långsidan av rummet. Dubbelsängen bör dock placeras med kortsidan mot väggen istället, alltså t.ex. huvudänden. För att det inte ska bli för trångt är det viktigt att det finns utrymme på varje sida av sängen, minst 50 cm bör gälla.

Vardagsrum

I vardagsrummet å andra sidan, är det soffan som är mittpunkten. Det är här ni kommer att spendera era fredagskvällar tillsammans (eller på egen hand) och storleken på soffan är viktig för att ditt vardagsrum ska kännas balanserat. Här är det utmärkt att använda sig av tredjedelsregeln. Välj en soffan som inte är större eller mindre än två tredjedelar av den bakomvarande väggen. Vill du få rummet att kännas större så skjut ut soffan en bit från väggen, 40-60 cm som minst.

Soffbord

Samma princip gäller när du ska välja soffbord. Ett mycket vanligt misstag är att människor väljer alldeles för stora bord, vilket får rummet att kännas klumpigt och oproportionerligt. Använd dig av tredjedelsregeln och köp ett soffbord som är cirka två tredjedelar av den totala längden av soffan.

Samma princip här. Soffbordet bör inte täcka mer än två tredjedelar av soffans totala längd.

Kök

I köket har man ytterst sällan mycket möbler. Som mest är det här ett matbord och stolar som får plats. Har du en köksbänk så kan du även här planera efter två tredjedelsregeln och detsamma gäller för matbordet. Du bör inte ha ett större (eller mindre) matbord än väggen som bordet ska stå framför. På så sätt skapar du en bättre balans.