Svensk möbeldesign

Carl Malmsten formgav den kända och bekväma fåtöljen Jättepaddan och många väldigt speciella soffor. Han är också känd för sin fåtölj lilla Åland.

Oskar Ekström var en svensk möbeldesigner som blev kanske mest känd för sin länstol kallad Lamino. Den utsågs till århundradet möbel 1999. Han var en mångsidig designer och känd även som skulptör, träsnidare och arkitekt.

Bruno Mathsson var en möbeldesigner och arkitekt. Han kom att bli en av Sveriges internationellt mest berömda möbeldesigner. Pernillastolen 2 och Pernillastolen 3 där man halvligger helt utbredd från topp till tå är hans mest kända skapelser.

Prins Sigvard Bernadotte var också en betydande svensk designer. Hans största bedrift var mönstret till det som skulle bli den välkända Perstorpsplattan. Mönstret hade uppkommit av en slump kan man säga. Prins Sigvard Bernadotte hade suttit med sin blyertspenna och ritat planlöst på ett papper, kanske medan han funderade på vad han nu skulle hitta på att designa. När han funderat klart och sett kladdet på pappret framför honom så visade det sig vara ett fantastiskt fint mönster. Det var så fint att det trycktes upp på hårda köksbänkar som kallades för Perstorpsplattor. Dessa Perstorpsplattor med Prins Bertils mönster blev sedan den mest använda köksbänken i hela Sverige.