Ornamentering

Människan har i alla tider dekorerat sitt boende och sina möbler. Ornament har som enda syfte att vara dekorativa. De har alltså ingen praktisk funktion men formerna kan naturligtvis symbolisera olika saker. Det vi i vardagslag kallar för snickarglädje på fönster, förstubroar och verandor är sådan ornamentering som varit väldigt vanligt.

Stuckaturer med girlanger och rosetter är något som också varit vanligt i långa tider i bostäderna. Ornamentering är inte bara till för byggnader utan också för möbler. Alla gamla möbler med snidade figurer, blad och rosetter är exempel på hur ornamentering varit väldigt vanligt i många hem genom historien.

Arabesk är ett mönster som föreställer slingrande växter och har varit vanligt på till exempel luckor i metall eller hissdörrar där man velat ha ett visst genomsläpp av ljus eller genomskinlighet.

Ett annat vanligt mönster är den franska liljan, eller heraldiska liljan som den också kallas. Den har förekommit inte bara som ornament på möbler utan också som mönster på bårder, täcken och kuddar och mycket annat. Många förknippar liljan med Frankrike men den har funnits på många andra håll också. I Sverige har den heraldiska liljan varit vanlig bland adelsätter. Den har då förekommit på sköldar bland annat.

Fiskbensmönster är ett annat mycket vanligt mönster som använts på många olika sätt. Bland annat känner vi igen fiskbensmönstret från parkettgolv och många textilier. Fiskbensmönster har förekommit i modern tid på möbeltyger och ytterrockar och kavajer också.

Nuförtiden använder man sig inte lika mycket av ornamentik som man har gjort förr. Men visst förekommer det ännu. Bland annat behöver man hantverkare som kan återskapa och reparera forna tiders ornamentik när man vill renovera och återställa gamla hus i ursprungligt skick.

Men visst använder man sig av ornamentik även i det moderna livet av idag. Taklister som sticker är det många som vill ha. Gamla möbler kan behöva återställas liksom gamla tavelramar.

Dekor i olika former har alltid förekommit i hemmen. Förr fanns de kringresande konstnärerna som målade pelare och kolonner i vardagsrummen. Och gjorde fina takmålningar som föreställde äkta stuckaturer men som bara var natutroget ditmålat i taken. Idag finns det muralmålare som målar hela landskap i vardagsrum och kök. De kan även limma fast färdiga ornament i tak och längs med taklisten. Man kan säga behovet av dekorationer finns kvar så som de alltid funnits i människans historia. Det enda som förändrats är materialen som används och färger och i viss mån mönstren.