Modernt boende

Väldigt mycket har hänt med möbeldesignen på senare år. Dels har bostäderna förändrats mycket och dels har boendeformerna förändrats.

Om vi börjar med husen så är det vanligt idag med att man har stora panoramafönster och öppet i nock. Det är den ena formen av bostad. Sen har vi också dess motsats som är formad för vad som kallas ”compact living” det vill säga trångbodd.

I både det stora huset med mycket utrymme och i det lilla boendet krävs det en ny typ av möblering. Därför har till exempel väggskåp som egentligen är en hopfällbar säng skapats. I det lilla boendet krävs många smarta lösningar för att man skall få plats med så mycket som möjligt av ett normalt liv på en mycket liten yta.

I de större bostäderna med rymligt med plats är det trendigt att ha öppet mellan kök och vardagsrum. En stor köksö blir som en stor köksmöbel som man kan avdela mellan kök och vardagsrum. Men man kan också ha en bardisk emellan eller inget alls.

Bland de nya moderna möblerna märks till exempel formpressade soffor och fåtöljer. Materialen kan variera från plast till läder.

Lampor och andra inredningsdetaljer har också förändrats. Spotlights är vanliga liksom led-belysning i olika varianter.

I köken är det inte säkert att man har ett vanligt matbord i traditionell mening utan man kanske har ett barbord med barstolar. Att stå och äta är kanske vanligare än man tror, särskilt om mornarna.

Likadant är det både hälsosamt och trendigt med höga bord eller pulpeter som man ska stå och arbeta vid istället för att ha ett traditionellt skrivbord. Man kan ju ha både och förstås för variationens skull.