Antik stil

Många människor tycker om att omge sig med antikviteter, det vill säga gammaldags möbler som inte bara är gamla utan därför också värdefulla.

Det är som är antikt måste inte vara elegant men det måste vara gammalt. Hur gammalt det skall vara för att räknas som antikt är inte fastställt. Men man har riktvärdet att det måste vara mer än 100 år gammalt för att räknas som antikt. Gränsen har egentligen kommit till för att det enligt lagen är förbjudet att föra ut ur landet föremål som är äldre än 100 år för att de har ett kulturhistoriskt värde.

Även om ett föremål eller en möbel inte är äldre än 100 år utan yngre än så kan den ändå räknas som antikvitet. Yngre antikviteter är just yngre och finns inom den spännramen. Bland yngre antikviteter kan man hitta saker och möbler som vissa designers har gett upphov till. Det är flera moderna möbeldesigners skapelser som räknas in som yngre antikviteter. Likadant är det med glas och porslin som också är eftertraktade samlarobjekt.

Det är många hem som fått en vacker och personlig stil genom att man blandat nytt med antikt. Vackra och bekväma hem skapas inte bara av fina och trivsamma möbler utan också av textilier. Vackra tyger på överkast, soffor och fåtöljer och kuddar mjukar upp och ger karaktär men också trivsel till ett hem. Ett hem som annars är modernt och stilrent kan få en väldigt personlig prägel med hjälp av antikviteter. En antikvitet är märkt av tidens tand men också av de människor som omgett sig med den. Antikviteter är inte bara något vackert och personligt utan också ett meddelande om svunnen tid.