Tapeter

Tapeter har inte alltid funnits på det sätt som man är van vid i dagens samhälle. Längre bak i tiden hade man gobelänger på väggarna. i förmögna hem kunde gobelängerna vara gjorda av vackra dyra tyger som ovanpå det var broderade i olika praktfulla mönster. Gobelängernas broderier kunde i sitt bildspråk också berätta en historia om slottet. släkten eller gården.

På tidigt 1500-tal använde man sig också av förgyllt läder. På 1600-talet hade man i rika hus papperstapeter som var gjorda av pressad lump, det vill säga av kasserade tyger. Man hade inte heller långa bårder så som är vanligt idag utan man kunde bara trycka för hand små rutor och schabloner som man fick limma fast på väggarna. Det var både tidsödande och dyrt att tapetsera på det sättet.

I det gamla bondesamhället kunde man måla både väggar och tak. Kringresande konstnärer kunde åka runt från gård till gård och måla enstaka bilder, hela berättelser eller bara blommor och girlanger som dekor. Man målade även taken i olika mönster och färger.

Hälsingland har exempel på många gårdar som är rikt utsmyckade med måleri på både väggar och tak. De vackra hälsingegårdarna är uppsatta som svenskt kulturarv i Unescos världsarvslista. De är verkligen makalöst vackra och välbevarade genom generationerna.

Papperstapeter har funnits i Sverige sen sent 1500-tal men det var bara de allra förmögnaste som hade råd med det. Papperstapeter blev allteftersom vanligare men det var först på 1800-talet som man började tapetsera med papperstapeter i bondgårdarna.

Men alla hade inte råd med papperstapeter trots att de blivit billigare och billigare ju bättre maskiner man utvecklat för massproduktion. Ända in på 1970-talet fanns det gårdar i Sverige där man tapetserade med tidningspapper. Det var väldigt snyggt och idag finns det papperstryck som efterliknar tidningspapper på presentpapper och annat. Men troligtvis inte på tapeter dock. Det var fattiga människor som tapetserade med tidningspapper för inte så länge sen.

Mönstrade tapeter med blommor och rankor i olika storlekar och färger har länge dominerat bland tapeter i olika tider. Men den tid som brutit mot de blommiga, randiga och mönstrade var funkisperioden. Då blev det vanligt med ljusa tapeter som kunde vara beiga på håll men på närmare håll ha ett mönster av små små blommor. De här ljusa tapeterna under funkisperioden var tänkta att vara en fond och lugn positiv bakgrund till möblerna. Det var inte så att tapeterna skulle dominera rummet utan ge ett lugn till rummet och möblerna.

Därefter har tapetmodet genomgått flera faser där 1970-talet var utmärkande med stora medaljongtapeter i grälla och tunga färger.

Nuförtiden målar man återigen väggarna och då gärna i Chalk Paint som ger en lugn och naturlig känsla åt rummet. Det är också populärt idag att måla girlanger och blommor på väggarna som är målade i en enda kulör. Man kan också limma på en pappersbård.