Stilar jorden runt

Vad som varit elegant har skilt sig från tid till annan. Men också mellan olika platser. Vad man kan säga är att den klassiska stilen som härstammar från antiken och det grekiska och romerska kulturarvet fortfarande lever i Europa.

Japanskt och Kinesiskt

De största stilarna runt om i världen är inte alltid eleganta med europiska mått mätt. Men en stilepok som fortfarande lever är den japanska men även andra asiatiska stilar. Bland de asiatiska stilarna är den japanska och kinesiska de största och även livskraftigast. Det är många i västvärlden som genom historien visat stort intresse och kärlek till asiatisk stil. Mest är det dock textilier och porslin som funnit sin plats i väst. Både japanskt och kinesiskt är tidlöst och kan inte helt renodlat hänföras till en viss tidsepok. De olika stilarna har uppstått i olika tider men förblivit ett levande kulturarv. Speciellt sidentyger och porslin kan nämnas. Siden har ju inte bara varit tyger för kläder och schalar utan också som möbeltyg.

Den afrikanska kontinenten

Afrikansk stil är självklart inte en enhetlig stil men det afrikanska som ändå letar sig fram till Västvärlden är relativt nytt men med gamla rötter. Möblerna är ofta av fina träslag och en del är idag fridlysta. De ofta väl genomarbetade möblerna är i primitiv form konstverk som kan vara föreställande, det vill säga, stolar kan föreställa olika vilda djur till exempel. Men det finns även vackra tunga möbler i afrikanska träslag som är eleganta i klassisk stil. Förutom det finns det också en färggrann möbelstil i afrikanska länder. Likaså är textilierna i färger som är direkt sprungna ur den afrikanska färgstarka naturen.

Latinamerikansk färg

Den sydamerikanska kontinenten erbjuder mycket spännande i inredningsdetaljer. Möbler kan vara svårt att exportera till Europa men textilier med inkainspirerade mönster och färgglada tyger för inredning är intressant. Lampor, växter och dekorationer av olika slag är viktiga i ett hem och dem kan man hitta bland sydamerikanska heminredningsdetaljer. Annars är stilen blandad med både indianska mönster och färger liksom spansk stil på både möbler och hus.

Indiskt

Orientalisk stil med ottomaner och kuddar på golven har varit populära i viss utsträckning under senare hälften av 1900-talet. Där har även Indisk stil fått utrymme inom många hem. Det kan vara frågan om möbler, textilier och porslin men också kläder.