Allmoge

Allmogestilen är en egen stil som kommer från det svenska bondesamhället. Den sträcker sig tidsmässigt från 1600-talet ända till 1900-talet. Allmogemöbler tillverkades hemma på gården. Men det var inte bara möbler utan också kuddar, väggbonader, överkast, broderier på både kläder och gardiner och allt som man bara kunde komma på att det behövde dekoreras. Allt hantverk från bondesamhället blev allmogestilen som idag är uppskattade antikviteter.

Förutom möbler och textilier så ingick även husen och gårdarna som människor bodde på. Snickarglädje på förstukvisten var en sådan del av allmogestilen. Även spegeldörrar och fönster ingår i allmogestilen. Idag försöker många återskapa gamla hus till sitt forna skick. Men man behöver inte renovera husen helt efter konstens alla regler på gammalt sätt. Idag kan man med fördel köpa nya fönster och dörrar som är tillverkade i allmogestil och på så sätt få både färskt virka och längre livslängd på köpet.

Man kan förstås handarbeta och själv tillverka bonader och kuddar och annat i allmogestil. Det finns också att köpa välbevarade textilier och möbler fortfarande. Det finns också föreningar där man tillverkar folkdräkter i gammal allmogestil.

auktioner och loppisar kan man ibland fynda och hitta riktigt fina allmoge möbler och bruksföremål.